Vissza az előző lapra

Vissza a tartalomjegyzékre

Előre a következő oldalra

A csokoládé, minden gyerek kedvence

A csokoládét egy dél-amerikai kakaófa magjából, a kakaóbabból készítik. A kis sárga magok húsos hüvelyben nőnek. A nyers kakaót  először "rothasztják", majd 140–150 oC-on pörkölik. A kakaóbab héja megbarnul, törékennyé válik. A magot megszabadítják ettől a héjtól és addig őrlik, amíg folyékony masszát nem kapnak (az anyag a pörkölés és őrlés miatt cseppfolyósodó zsírtól válik folyékonnyá). A masszát kisajtolják, végül előáll a zsíros kakaóvaj és a kakaópor. Az étcsokoládé úgy készül, hogy a folyékony masszához cukrot és újabb kakaóvajat kevernek. A tejcsoki kakaómasszájához csak sűrített tejet adnak.

Mióta ismerjük? Az aztékok már jóval Kolumbusz előtt is itták a csokoládét. A finom ital alapanyaga kakaó, fahéj, ánizs és kukoricaliszt volt. Az európaiak cukorral és vaníliával ízesítették a kakaót. A forró csokoládét a XVII. század elején kezdték inni Európában és II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában. Az „ehető” csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Cadbury cég; a csokoládészeletet 1847-ben találták fel. A svájci Nestlé fivérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládé szeletet.

Miért ízlik? A csokoládé íze csaknem utánozhatatlan, hiszen kb. 300 vegyület összhatása.

Mi hat ránk a csokiban? A csokoládé 33,8 oC-on, kevéssel a testhőmérséklet alatt olvad meg a szájban; enyhén hűsít. Fő hatóanyaga a teobromin (100 g csokoládé 100 mg-ot tartalmaz). Egy kaliforniai kutatócsoport nemrégiben megállapította, hogy a csokoládé egy anandamid nevű lipidet is tartalmaz, és ez a lipid az agyra hat.

Tényleg hizlal a csokoládé? Igen is meg nem is. 100 gramm étcsokoládéban nagyjából annyi kalória van, mint 200 gramm sült krumpliban (körülbelül 500), azaz a fogyókúrázóknak valóban kerülniük kell ezt az édességet. De akinek nincs gondja a súlyával, annak a csokoládé mértékletes fogyasztása egyáltalán nem tiltott. De nem csak kalóriát, hanem értékes ásványi anyagokat is tartalmaz a csoki. Például káliumot, magnéziumot és nagy mennyiségű foszfort, sőt kalciumot és vasat is. És hogy vitamin is lenne benne? Van: méghozzá A, B1 és B2.

Oldja a feszültséget? A csoki fogyasztása stresszoldó, élénkítő hatású: olyannyira, hogy egyes kutatók már-már a gyengébb kábítószerekhez, például a vadkenderhez hasonlítják ezen édesség hatását. Ennek ellenére elég ritkán találkozni olyan személyekkel, akik "csokoládéfüggővé" váltak volna. Mivel koffeint tartalmaz, ében tartja az embert.

 

Recept egy ízletes csokidesszerthez

Barackos csokoládépuding (6 személyre)

Hozzávalók: 1 zacskó csokoládéízű pudingpor (amit nem kell főzni), 3 dl tej, 2 dl tejszín, 4 őszibarack, vagy fagyasztott sárgabarack, 2 dkg étcsokoládé, 1 habfixáló; a díszítéshez 10 dkg egyéb gyümölcs
Elkészítés: a barackot megmosom, kimagozom, feldarabolom és apróra vágom. A csokoládét megreszelem. A tejszínből a habfixálóval kemény habot verek. A zacskón lévő előírás szerint elkészítem a pudingot, majd az apróra vágott gyümölcsöt és a reszelt csokoládét a tejszínhabbal együtt óvatosan beleforgatom. Kehelypoharakba adagolom, tetejüket gyümölccsel feldíszítem, és a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm.                                                                                  Elkészítési ideje: 25 perc

 

A csokoládéról vallottak

Németh Alexa 6.c:  - Nagyon szeretem az édességeket. Azért kedvelem, mert finom az íze. Azt hallottam, hogy energia- és agyaserkentő is egyben, ezért csokit falatozok a dolgozatírások előtt. Persze tudom azt is, hogy kevésbé hasznos, mert kalória van benne.

Dr. Kerekesné Pytel Anna tanár: - Szeretem a csokoládékat. Talán azért is, mert gyermekkoromban keveset ehettem. Az ízek harmóniája is kedvemre való. Olvastam, hogy a csokoládé serkenti az agyműködést. Ám minden jóból megárt a sok.

Simon Klára 6.b: - Nagyon szeretem a csokit, ám törekszem a mértékletességre. Jól tudom, rontja a fogakat és hízlal is.

Sims Ashalyn 8.b: - Imádom a csokit, főleg a fehércsokoládét. Ha szomorú vagyok, eszem egyet és jobban leszek tőle. Sajnos kihozza a pattanásokat.

Tavaszi Zsolt 3.b: - Tudom, hogy ártalmas a fogakra, de akkor is nagyon szeretem. A kedvencem a tejes és a mogyorós, de kedvelem az étcsokit is. Húsvétkor és karácsonykor sok édességet eszem, ám egyébként hetente csak egyszer-kétszer.

Lukenics Alexa 2.c: - Kedvencem a Milka tejcsoki.  A párizsi kockáért nem rajongok. Ha van otthon csoki, akkor hetente jó néhányszor eszem.

Rozsos Adél 3.c: - A Boci csoki  és a Sportszelet a kedvencem, mert nagyon jó ízük van. A mentolos csoki nem tartozik a kedvenceim közé. Édességet hetente kétszer-háromszor eszem.

Simon Nóra 2.b: - Minden csokit szeretek, de a kedvencem az eper ízű. Az, hogy mikor mennyi csokit eszem, az a hangulatomtól függ. Azért szeretem az édességet, mert finom, édes.                  Rozsos Eszter, Tavaszi Renáta 6.b