Előre a következő oldalra | ||
|
||
A csokoládé, minden
gyerek kedvence
Mióta ismerjük? Az aztékok már jóval Kolumbusz előtt is itták a csokoládét. A
finom ital alapanyaga kakaó, fahéj, ánizs és kukoricaliszt volt. Az európaiak
cukorral és vaníliával ízesítették a kakaót. A forró csokoládét a XVII. század
elején kezdték inni Európában és II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált
divatos itallá Angliában. Az „ehető” csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Cadbury cég; a csokoládészeletet 1847-ben találták fel. A
svájci Nestlé fivérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládé szeletet. Miért ízlik? A csokoládé íze csaknem utánozhatatlan, hiszen kb. 300 vegyület
összhatása. Mi hat
ránk a csokiban?
A
csokoládé 33,8 oC-on,
kevéssel a testhőmérséklet alatt olvad meg a szájban; enyhén hűsít. Fő
hatóanyaga a teobromin (100 g csokoládé 100 mg-ot
tartalmaz). Egy kaliforniai kutatócsoport nemrégiben megállapította, hogy a
csokoládé egy anandamid nevű lipidet
is tartalmaz, és ez a lipid az agyra hat. Tényleg
hizlal a csokoládé? Igen is meg nem is.
100 gramm étcsokoládéban nagyjából annyi kalória van, mint 200 gramm sült
krumpliban (körülbelül 500), azaz a fogyókúrázóknak valóban kerülniük kell ezt
az édességet. De akinek nincs gondja a súlyával, annak a csokoládé mértékletes
fogyasztása egyáltalán nem tiltott. De nem csak kalóriát, hanem értékes ásványi
anyagokat is tartalmaz a csoki. Például káliumot, magnéziumot és nagy
mennyiségű foszfort, sőt kalciumot és vasat is. És hogy vitamin is lenne benne?
Van: méghozzá A, B1 és B2. Oldja a
feszültséget? A csoki fogyasztása stresszoldó, élénkítő hatású: olyannyira, hogy egyes
kutatók már-már a gyengébb kábítószerekhez, például a vadkenderhez hasonlítják
ezen édesség hatását. Ennek ellenére elég ritkán találkozni olyan személyekkel,
akik "csokoládéfüggővé" váltak volna. Mivel koffeint tartalmaz, ében tartja az embert.
|
||
Recept egy ízletes csokidesszerthez
Hozzávalók:
1 zacskó csokoládéízű pudingpor (amit nem kell
főzni), 3 dl tej, 2 dl tejszín, 4 őszibarack, vagy fagyasztott
sárgabarack, 2 dkg étcsokoládé, 1 habfixáló; a díszítéshez 10 dkg egyéb
gyümölcs
|
||
A
csokoládéról vallottak
Dr. Kerekesné
Pytel Anna tanár: -
Szeretem a csokoládékat. Talán azért is, mert gyermekkoromban keveset
ehettem. Az ízek harmóniája is kedvemre való. Olvastam, hogy a csokoládé
serkenti az agyműködést. Ám minden jóból megárt a sok.
Simon Klára 6.b: - Nagyon szeretem a csokit, ám törekszem a
mértékletességre. Jól tudom, rontja a fogakat és
hízlal is.
Sims Ashalyn 8.b:
- Imádom a csokit, főleg a fehércsokoládét. Ha szomorú vagyok, eszem egyet
és jobban leszek tőle. Sajnos kihozza a pattanásokat.
Tavaszi Zsolt 3.b: - Tudom, hogy ártalmas a fogakra, de akkor is
nagyon szeretem. A kedvencem a tejes és a mogyorós, de kedvelem az
étcsokit is. Húsvétkor és karácsonykor sok
édességet eszem, ám egyébként hetente csak egyszer-kétszer.
Lukenics
Alexa 2.c:
-
Kedvencem a Milka
tejcsoki. A párizsi
kockáért nem rajongok. Ha van otthon csoki, akkor hetente jó néhányszor
eszem.
Rozsos Adél 3.c: - A Boci csoki
és a Sportszelet a kedvencem, mert nagyon jó ízük van. A mentolos
csoki nem tartozik a kedvenceim közé. Édességet hetente kétszer-háromszor
eszem.
Simon Nóra 2.b: - Minden csokit szeretek, de a kedvencem az eper ízű. Az, hogy mikor mennyi csokit eszem, az a hangulatomtól függ. Azért szeretem az édességet, mert finom, édes. Rozsos Eszter, Tavaszi Renáta 6.b
|