A
tengerek részt vesznek olyan létfontosságú feladatok ellátásában is, mint
az oxigéntermelés, tápanyag átalakítás, viharok elleni védelem,
éghajlat-szabályozás. Ugyanakkor az ember tevékenysége ezen a téren is
kifejtette hatását: a halállomány csökken, a korallzátonyok pusztulnak,
és még sorolhatnánk. A tengeri rendszerek és fajok segítik az
éghajlat szabályozását, fenntartják az életet lehetővé tevő légkört,
tápanyaggá alakítják a napenergiát, és lebontják a természetes hulladékot.
Egy év alatt, a világ szénkibocsátásának -
mintegy 2 gigatonnának - körülbelül az egyharmadát veszik fel az óceánok.
Ez a mennyiség durván azonos a szárazföldi források felvételével.
A
tápanyagokban gazdag üledéktől a trágyáig, az emberi hulladéktól a mérgező
nehézfémekig és szintetikus vegyszerekig az emberi társadalom minden
hulladéka végül is belekerül a kavargó tengerekbe.
Manapság átlagosan az ember összes
fehérjefogyasztásának 6 százaléka, állatifehérje-fogyasztásának pedig 16
százaléka halból származik. Közel egymilliárd ember, elsősorban az
ázsiaiak állatifehérje-fogyasztásának legalább 30 százalékát a halfélék
szolgáltatják. Ennek a mennyiségnek legnagyobb része az óceánokból
származik, bár egyre növekvő mértékben halfarmokon tenyésztik őket. A
vízművelés (akvakultúra), a halak mesterséges tavakban, tengeri hrmokon
való nevelése, robbanásszerű fejlődésnek indult az utóbbi években. Ma ez a
világ élelmiszer-termelésének leggyorsabban növekvő ágazata.
A világ legértékesebb halállományai erősen
apadnak. A cápák - melyek az ősi gerincesek 400 millió éves fejlődési
vonalának örökösei - minden eddiginél veszélyeztetettebb helyzetben
vannak.
A legnagyobb veszteséget a kishalászok
szenvedik, akik a világ halfogásának közel a felét adják.
Forrás: sulinet |