|
|
|
Mindennapjaink |
Hogyan lesz a szőlőből bor?
Igazi
hétköznapi csodának számít az a folyamat, amíg a finom, édes, lédús gyümölcsből
sokak által nagyon kedvelt bódító ital, bor legyen. S mivel az ősz is
elérkezett, zajlik a szüret!
Az élelmiszerek tartósításának egyik
legősibb módja az erjesztés. Nincs ez másképp a borral sem, aminek az alapanyaga
egy finom, édes, ízletes őszi gyümölcs, a szőlő. Évenként a világon több mint 70
millió tonna szőlőt termesztenek. A szőlő azonban sokáig nem tartható el, ezért
szükség volt valamilyen módszerre, hogy ne vesszen kárba az a rengeteg termés.
Egy részét szárítással tartósítják, ebből lesz a mazsola. A többségéből viszont
az óriási népszerűségnek örvendő italt, a bort erjesztik, évente akár 300 millió
hektoliternyit. A megérett szőlőre fejlődése során úgynevezett élesztőgombák tapadnak. A szőlőt ilyenkor, ősszel leszüretelik, majd a levét kipréselik. A megmaradó szilárd részt, a magokat, a szárat, illetve a szőlő héját nagy sebességű centrifugával távolítják el. A szőlőt kipréselve először mustot kapunk, amely tele van vitaminnal. Ezt a finom mustot néha kissé felmelegítik, vagy kénsavból előállított szulfitokat adagolnak hozzá, hogy néhány nem kívánatos alkotóelemet elpusztítsanak. A must, az élesztőgombák hatására fokozatosan erjedésnek indul, lefordítva, a benne lévő cukor alkohollá alakul át. A piros szőlőből vörös bort készítenek, melyet 21-29 C fokon erjesztenek két hétig. Ennek a bornak a színét a szőlő héjának színanyaga adja. Ezzel szemben a fehér borokat csupán 10-15 C fokon erjesztik, mely akár 3-6 hetet is igénybe vehet. Minél alacsonyabb ugyanis a hőmérséklet, annál hosszabb idő kell az erjedéshez. Amikor az erjedés véget ért, a kiforrt mustot leszűrik, hordókba töltik, és itt érlelik, végül palackozzák. Napjainkban nem fahordókban, inkább rozsdamentes acéltartályokban érlelik a bort. Érlelése akár egy vagy több évig is elhúzódhat, ezalatt az íze is jelentős változáson megy keresztül. Az igazi szőlősgazdák úgy vallják, hogy az igazi jó minőségű bort akkor lehet előállítani, ha még a szedés napján lepréselik a szőlőt. Az őszi szőlőszüreteknek nagy hagyománya van. Vidéken a gazdák segítenek egymásnak, s felváltva mennek sorban egymáshoz leszedni a nagy mennyiségű szőlőt. Déltájban elkészül a nagy bogrács meleg étel is, majd elfogyasztva, folytatódik a munka. Érdekes élmény, kicsit fárasztó is, de az egész napos kellemes munka után jól esik este ágyba bújni! Az alvással aznap biztosan nincs gond!
|
Kirándulni a családdal a legjobb (Készítette: Wágner Szandra 7.a) |
|
Dombosi
Kornélia tanárnő:
– A nyári szünetben voltam a családommal
legutóbb kirándulni. Akkor Szlovéniába, a Triglav
hegynél nyaraltunk. E hely nem a történelmi emlékhelyeiről, inkább
természeti adottságairól ismert. Szívesen emlékszem vissza a görögországi
kirándulásunkra is. Megcsodálhattam egy gyönyörű zuhatagot és láthattam
Athén városát is.
|
|
|
Az előző hónapban megjelent
VisszHang nyereményszelvényét nagyon sokan beküldtétek. Úgy
gondoltuk, hogy most nem egy, hanem három szelvényt sorsoljunk ki. A három
szerencsés nyertes:
Buzsáki
Katalin 4.a Takács Nikoletta 6.a, Mátyás Gergő
2.c Gratulálunk! Nyereményeiteket az 1.b
osztályban vehetitek át. |
|
|
|