Mindennapjaink

 

Hogyan lesz a szőlőből bor?

 Igazi hétköznapi csodának számít az a folyamat, amíg a finom, édes, lédús gyümölcsből sokak által nagyon kedvelt bódító ital, bor legyen. S mivel az ősz is elérkezett, zajlik a szüret!

 

Az élelmiszerek tartósításának egyik legősibb módja az erjesztés. Nincs ez másképp a borral sem, aminek az alapanyaga egy finom, édes, ízletes őszi gyümölcs, a szőlő. Évenként a világon több mint 70 millió tonna szőlőt termesztenek. A szőlő azonban sokáig nem tartható el, ezért szükség volt valamilyen módszerre, hogy ne vesszen kárba az a rengeteg termés. Egy részét szárítással tartósítják, ebből lesz a mazsola. A többségéből viszont az óriási népszerűségnek örvendő italt, a bort erjesztik, évente akár 300 millió hektoliternyit.

A megérett szőlőre fejlődése során úgynevezett élesztőgombák tapadnak. A szőlőt ilyenkor, ősszel leszüretelik, majd a levét kipréselik. A megmaradó szilárd részt, a magokat, a szárat, illetve a szőlő héját nagy sebességű centrifugával távolítják el. A szőlőt kipréselve először mustot kapunk, amely tele van vitaminnal. Ezt a finom mustot néha kissé felmelegítik, vagy kénsavból előállított szulfitokat adagolnak hozzá, hogy néhány nem kívánatos alkotóelemet elpusztítsanak. A must, az élesztőgombák hatására fokozatosan erjedésnek indul, lefordítva, a benne lévő cukor alkohollá alakul át. A piros szőlőből vörös bort készítenek, melyet 21-29 C fokon erjesztenek két hétig. Ennek a bornak a színét a szőlő héjának színanyaga adja. Ezzel szemben a fehér borokat csupán 10-15 C fokon erjesztik, mely akár 3-6 hetet is igénybe vehet. Minél alacsonyabb ugyanis a hőmérséklet, annál hosszabb idő kell az erjedéshez. Amikor az erjedés véget ért, a kiforrt mustot leszűrik, hordókba töltik, és itt érlelik, végül palackozzák. Napjainkban nem fahordókban, inkább rozsdamentes acéltartályokban érlelik a bort. Érlelése akár egy vagy több évig is elhúzódhat, ezalatt az íze is jelentős változáson megy keresztül. Az igazi szőlősgazdák úgy vallják, hogy az igazi jó minőségű bort akkor lehet előállítani, ha még a szedés napján lepréselik a szőlőt. Az őszi szőlőszüreteknek nagy hagyománya van. Vidéken a gazdák segítenek egymásnak, s felváltva mennek sorban egymáshoz leszedni a nagy mennyiségű szőlőt. Déltájban elkészül a nagy bogrács meleg étel is, majd elfogyasztva, folytatódik a munka. Érdekes élmény, kicsit fárasztó is, de az egész napos kellemes munka után jól esik este ágyba bújni! Az alvással aznap biztosan nincs gond!

 

 

Kirándulni a családdal a legjobb (Készítette: Wágner Szandra 7.a)

Portik Ádám 2.a: - Sokat járunk a családommal kirándulni. A nyári szünetben is több helyen jártunk. Voltunk  Budapesten, ellátogattunk a Tropikáriumba. Nagyon tetszett, hogy átautóztunk a Lánchídon, s felülhettem a villamosra is. Vágyom arra is, hogy  elutazhassak Böhönyére. S szeretnék hajókázni a Balatonon is. Úgy tudom, Fonyódon kell felszállni.

 

Dombosi Kornélia tanárnő:A nyári szünetben voltam a családommal legutóbb kirándulni. Akkor Szlovéniába, a Triglav hegynél nyaraltunk. E hely nem a történelmi emlékhelyeiről, inkább természeti adottságairól ismert. Szívesen emlékszem vissza a görögországi kirándulásunkra is. Megcsodálhattam egy gyönyörű zuhatagot és láthattam Athén városát is.

 

Kántor Katalin 2.a:A szünetben voltam én is kirándulni. Harkányba utaztunk. Ott egy világhírű gyógyfürdő és strandfürdő üzemel. Nagyon jó volt a medencékben fürdeni, locspoccsozni. A szállásunk is nagyon tetszett. Szeretném, ha a nyári szünetben újra elmehetnék Harkányba, és természetesen a mamámhoz is.

 

Kárnyáczki Richárd 1.b: – Ritkán járunk a családdal kirándulni. A nyáron a Balatonnál voltunk. Arra azonban nem emlékszem, melyik városban. Láthattam a Balatonon sirályt és hattyút is. Azért szeretek kirándulni anyáékkal, mert akkor nem kell otthon lenni. Újra elmennék a Balatonra.

 

 

 

Az előző hónapban megjelent VisszHang nyereményszelvényét nagyon sokan beküldtétek. Úgy gondoltuk, hogy most nem egy, hanem három szelvényt sorsoljunk ki. A három szerencsés nyertes: Buzsáki Katalin 4.a Takács Nikoletta 6.a, Mátyás Gergő 2.c Gratulálunk! Nyereményeiteket az 1.b osztályban vehetitek át.